Mazsorett

Több mint 20 éve, 1990 szeptemberében alakult meg iskolánkban az első mazsorett csoport, amely ma már az Árpád DSE mazsorett szakosztályaként működik. Büszkék vagyunk rá, hogy csoportunk nemcsak Vácott, hanem  Pest megyében is elsőként indult.

Az első tíz esztendő történetéről már beszámoltunk az 1999-ben kiadott Emlékkönyvben, most az azóta eltelt időre szeretnék visszatekinteni, hiszen ezek az évek is rendkívül színesek és sikeresek voltak.

A külső szemlélőnek roppant egyszerűnek tűnik az, ahogyan a lányok menetelnek, a botokat forgatják és dobálják, miközben mosolyogva egyszerre lépnek. De csak az tudja igazán, hogy milyen nehéz feladat ez, aki már valaha megpróbált valami hasonlót. A gyerekek kitartó  szorgalmát  és akaratát látva a szülők is tevékenyen részt vettek a csoportok életében, nagyban segítve a  munkánkat.

Közben  mint a mazsorett szakosztály  vezetőjére és koreográfusára, rám is új feladatok vártak: mazsorett oktatói végzettséget szereztem ,és  rendszeresen részt vettem /részt veszek azóta is/ a Magyar Fúvószenei és Mazsorett Szövetség által szervezett továbbképzéseken, hogy minél  színvonalasabban irányíthassam a lányok felkészülését és betanítását.

Ennek köszönhető, hogy munkánkat folyamatos fejlődés jellemzi, hiszen a továbbképzéseken bemutatott és megtanult új fogások, botforgatási technikák, elemek és figurák is beépülnek a friss koreográfiákba, akárcsak az új eszközök alkalmazása (zászló, pom-pom).

A lányok eredményes munkáját az elmúlt tíz évben is számos elismerés és  a minősítő oklevelek egész sora bizonyítja.

Íme közülük néhány – a teljesség igénye nélkül:

    • 1999 – 2002 között a „Napsugár” mazsorett csoport  11 fesztiválon 1 bronz, 1 ezüst, 8 arany és 1 kiemelt arany oklevelet szerzett. Külön is ki kell emelnünk, hogy a budai várban megrendezett IV. mazsorett versenyen lányaink a „Legszebb színpadi mazsorett-tánc” díját is kiérdemelték.
    • A „Margaréták” 2000 – 2003 között 8 fesztiválon 4 bronz, 3 ezüst és 1 arany oklevelet harcoltak ki.
    • 2002 – 2008 között működött iskolánkban minden idők legeredményesebb mazsorett csoportja a „Dunakanyar”: 16 fesztiválon vettek részt, és két kategóriában 2 ezüst, 24 arany és 6 kiemelt arany oklevelet szereztek. Külön öröm számunkra, hogy a tamburmajor Benyó Mária 2 alkalommal lett a korcsoport legjobbja.
    • a 2006 – 2012 között működő „Kék Duna” mazsorett csoport képviselte iskolánkat számos fesztiválon és különböző fellépéseken. Nagyon szép eredményekkel büszkélkedhetnek. 15 fesztiválon vettek részt és két kategóriában: 1 bronz, 9 ezüst és 8 arany oklevelet szereztek.
    • A Duna Gyöngye mazsorett csoport 2010-ben kezdte meg működését. Eddig 4 fesztiválon vettek részt, a következő eredményekkel: 1 bronz, 2 ezüst és 1 arany minősítéssel büszkélkedhetnek, valamint a legújabb számukkal elnyerték a legjobb koreográfia díjat. Nem csak fesztiválokon, de a környék rendezvényein is gyakori fellépők. Legutóbb az Egy vasárnap a sportért és egészségért gálán, az Árpád-napokon, a Világi Vigalmakon, Becske falunapján, és a Püspökszilágyi Málnafesztiválon léptek fel.

Azonban nemcsak fesztiválokon vettünk részt, de mi magunk is szerveztünk fesztiválokat a város vezetése segítségével és a Magyar Fúvószenei és Mazsorett Szövetség támogatásával, összesen 9 alkalommal.

Ma már mazsorett csoportunk tagjai a váci városi rendezvények állandó szereplői, nagy örömet okozva ezzel a helyi lakosságnak. De a Váci Mazsorett mára már országosan is ismert lett. Nem véletlen, hogy nagyon sok megyei és budapesti rendezvényre kaptunk meghívást – köztük számos jótékonysági rendezvényre is-, és az ország szinte minden táján felléptünk már.

20 éves tevékenységünk elismeréseként 2011. január 21-én az Árpád  Fejedelem Általános Iskola Diáksport Egyesületének mazsorett szakosztálya megkapta  a 2001-ben alapított „Vác Város Művelődéséért” Díjat, amelyet nagy örömmel és büszkeséggel vettünk át, hiszen  ezzel is öregbíthettük iskolánk hírnevét.

Szentgyörgyiné K. Irina